Corona expositie museum Elburg

Van maart tot en met juni 2021 wil het Museum Elburg aandacht besteden aan de coronatijd. Kunstenaars uit de regio worden uitgenodigd een bijdrage te leveren aan een expositie met als thema "Corona". Hoe ervaren kunstenaars deze tijd en hoe hebben emoties als eenzaamheid, verdriet, angst en onzekerheid invloed op hun werk? Wordt er ook iets positiefs ervaren? 

Ik voel mij aangesproken en schrijf mij in voor deze expositie. Een week later krijg ik bericht dat ik mee mag doen met de expositie.

Tenminste 8 dagen houdbaar

Op dinsdag doe ik boodschappen met mijn tweeëntachtigjarige moeder. Super gezellig. Aan het eind krijg ik een bos mooie tulpen van haar. 8 dagen houdbaar staat er op de sticker. Dat gaan we uitproberen. Ik besluit iedere dag een tekening van de bloemen te maken.

De volgende dag (17 maart) wordt de lockdown afgekondigd. Nu krijgen de dagen ineens een andere betekenis. Ik ben benieuwd of ze het tot 6 april volhouden zoals de eerste einddatum is die wordt genoemd. De tekeningen maak ik met een blauwe bicpen. De tulpen staan in een witte tulpenvaas. Zo hebben ze mooi de ruimte. Op de tafel leg ik witte bladen om het stuifmeel op te vangen wat eraf zal vallen. Gelukkig mag er niemand op bezoek komen en de tafel kan dagen achterelkaar zo blijven. 

Iedere dag worden mijn tekeningen mooier. Vooral het ochtend licht geeft prachtige schaduwen. Het eerste dat ik ’s morgens doe is de tulpen tekenen. Soms wel drie uur achter elkaar. Ik ontwerp er ook een jurk mee en interieurs. Prachtig vind ik het. De blaadjes verzamel ik in een schaaltje en van het stuifmeel maak ik verf met ei tempera.

Als ik er een canvas mee beschilder is het de eerste dag precies dezelfde kleur als de blaadjes. Zelf is het stuifmeel echt donkerblauw. De tweede dag verkleurd het naar blauw en de derde dag is het groen. Van de blaadjes zou ik nog nieuwe bloemen kunnen construeren. De Bloemen zijn nu echt op en de lockdown wordt opgerekt .

Tijd voor een nieuw project.